Asiaa eläimistä…

18.8.2019

Me Kiekulaiset ollaan niin maan perusteellisen eläinrakkaita, jotta oli paikallaan vähän tuumailla asiaa tarkemmin. Eläimet kun liittyy myös yhdistyksen toimintaan aika oleellisesti.

Meillä Kiekujilla on eläimiä monen moista.

Annalla on mm. kalkkunoita, kanoja, kissoja ja koiria. Nooran hellässä huomassa on puolestaan koira ja pari kissaa. Ja minulla täällä on kaksi kissaa sekä kolme koiraa.

Mutta niin…

On tehty ympäri maailman useita eri tutkimuksia siitä, miten eläimet vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Eläinten merkitystä ihmisten terveyteen alettiin tutkiskella jo siinä 1980-luvun alkupuolella.

Kyllähän sen jokainen eläimenomistajakin tietää, että eläin vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja täten henkiseen hyvinvointiin.

Sillä millainen eläin on kyseessä ei ole väliä. Se voi olla vaikka kilpikonna tai gerbiili. Kissa tai koira.. ihan mikä vaan..

Kun on esimerkiksi töissä ollut astetta rankempi päivä tai elämä potkii päähän muutoin niin kotiin on kiva tulla, kun siellä on vastassa aina niin iloinen lemmikki.

Ne ei välitä siitä millainen olet. Lemmikit antavat ihmisille pyyteetöntä rakkautta, eikä ne arvostele.

On tehty tutkimuksia, joissa on todettu eläinten laskevan verenpainetta.

Kehräävän kissan kuunteleminen ja sen silittely on hyvin rentouttavaa ja saa verenpaineet laskemaan. Monesti olen torkahtanut siihen mukavaan hyrinään ja lämmön tunteeseen, kun kollinrontti makaa sylissä ja kurnuttaa tyytyväisenä koko isolla olemuksellaan.

Noh… voinen sanoa, että kyllä ne verenpaineet välillä nouseekin eläimien aikaansaannoksista.

Esimerkkinä voinen käyttää ihka ensimmäistä koiraani.

Olet vajaa 30 minuuttia kotoota pois ja kun tulet kotiin sua odottaa yllätys. Enkä puhu nyt mistään pyykkienpesusta tai ruuanlaitosta.

Iloinen nuori koira tulee vastaan pennunkönkötystään könköttäen ihan vain emännälleen kertoakseen, että on ahkerasti askarrellut tuona aikana. Häntä heiluen se esittelee, kuinka on nahkasohvan muotoillut uuteen uskoon ja siirtänyt sen paikankin keskelle olohuonetta.

Silmäilet aikaansaannoksia ja lasket sataan tai kahteen…jopa kolmeen. Koira huiskuttelee häntää ja koittaa saada emäntänsä huomion itselleen kekkuloimalla siinä ympärillä.

Aikansa siinä katsellessa ja sisuuntuessa, sitä siinä tilanteessa uhkaa tehdä koirasta sohvan paikka-ainetta ja rukkasiakin (jos aineksia jää kyseisen sohvan paikkaamisesta), mutta koskaanpa ei ole tullut ruvettua sanoista tekoihin.

Tullut vaan kehuttua koiralle levottomia.

Kolme nahkasohvaa sekin koira nuoruudessaan sai dekoreerattua uusiin uomiin, mutta siltikään se ei vähentänyt rakkautta kyseistä koiraa kohtaan, vaikka ne verenpaineet nousikin välillä aika tappiin sen kanssa.

Mutta siis…josko asiasta kukkaruukkuun

Ihmiset ja eläimet… Läheisyyden kaipuu on monelle ihmiselle aivan arkipäivää.

Ihmiset ovat yksinäisiä ja monet jopa syrjäytyneitä.

Eläin ja varsinkin eläimen koskettaminen lievittää sitä läheisyyden kaipuuta mitä ei ole välttämättä muutoin saatavilla.

Ihminen tuntee olonsa paljon paremmaksi…ehjemmäksi, kun saa silitellä vaikkapa koiraa tai kissaa.

Eläin tuo myös lohtua, kun olet sen tarpeessa.

Suurempikin suru antaa löysempää siimaa, kun on se karvainen tai karvaton lemmikki siinä vierelläsi. Se ei välitä siitä oletko sitten itkenyt silmäsi turvoksiin, ulvonut kuuta tai naamasi on räkää täynnä kaikesta siitä ulvomisesta ja itkemisestä.

Eläinten touhuja on myös muutoin mukava seurata.

Jos eläin leikkii ja varsinkin jos itse innostut leikkimään eläimen kanssa, sitä huomaa piristyvänsä. Välillä kannattaakin ihan heittäytyä leikkiin niin maan perusteellisesti, hullutella hieman.

Aikuisenakin on lupa leikkiä…vaikkakin olen joskus saanut vähän outoja katseita, kun koirieni kanssa olen ruvennut remuamaan julkisilla paikoilla… mutta mitäpä niistä.

Eläimillä tuntuu olevan myös sellainen rauhoittava vaikutus, mikä taas on verrannollinen verenpaineen laskuun, josta aiemmin jo mainitsinkin.

Eläimet auttavat myös monia keskittymään ja oppimaan. On muun muassa olemassa lukukoiria, joille lapset, keillä on vaikeuksia lukemisen saralla voivat lukea ääneen kirjoja ilman pelkoa siitä, että ne arvostelisivat tai pilkkaisivat.

Eläimillä on monia lukuisia positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Niin fyysisiä kuin psyykkisiä.

Näiden kyseisien asioiden vuoksi eläinvierailut esimerkiksi vanhainkodeissa ovat tulleet suosioon, kun ollaan tietoisia siitä mitä eläinten läsnäolo saa ihmisissä aikaan.

Ja tähän me kiekulaiset pyrimme.

  • T

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *